Bojin si Ehegartner vor in Parlamentul Romaniei, indiferent ca e circ sau nu

16 sept.

Listele partidelor pentru parlamentarele din decembrie sunt aproape finalizate, cel putin declarativ. Ca de obicei, inghesuiala mare! Suparare mare e in toate partidele! Unii o dau pe fata, in mod public, altii pe la colturi, pe surse. La PNL a inceput circul, zilele trecute, aripa pedelista, prin vocea primarului de Sannicolau Mare, Danut Groza, nefiind de acord cu deciziile emise de Nicolae Robu, in sensul ca primele trei locuri eligibile de la Camera Deputatilor sa fie ocupate de rectorul UVT, Marilen Pirtea, senatorul Beni Oni Ardelean si de eterna pupila a edilului Timisoarei, Marian Vasile. Pedelistii vor locurile 3 si 4 pentru doi primari, Roman de la Deta si Sas de la Pischia, rugandu-l pe Marian Vasile sa sara pe locul 5 si…sa impinga lista, daca e atat de bun pe cat se crede!

La PMP Timis se petrece acelasi feonomen ca si la PNL, doar ca, in aceasta situatie, contestatarii deciziilor lui Ion Raducanu, sunt insusi basisitii, acestia fiind suparati ca primele doua locuri eligibile (singurele, de altfel), atat la Senat cat si la Deputati, sunt ocupate de Titu Bojin si Ion Raducanu, ambii proveniti din UNPR. Fuziune-fuziune, chiar si prin absorbtie, cei de la PMP sunt suparati ca au fost trimisi la plimbare, desi si-ar fi dorit si ei basistii lor cu pedegree in Parlamentul Romaniei. Pana la urma, adevaratii PMP-isiti, care ar fi dat orice sa prinda un loc eligibil, pe orice lista, se pare ca vor ramane doar cu fotografiile in care zambeau larg alaturi de Traian Basescu pe la evenimente campenesti, imagini rulate „pe surse”, in ideea ca in subconstientul public si nu numai se va induce ideea unui nou epicentru de putere. Pana la urma, cel putin pana in momentul de fata, Raducanu si-a impus punctul de vedere, astfel incat nu mai conteaza cine l-a luat pe fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, de la Aeroportul International Timisoara, la ultima sa vizita in teritoriu, consumata acum cateva saptamani.

La Alde, circul e si mai mare. Se vede de la o posta ruptura dintre senatorul Petre Ehegartner si filiala judeteana condusa de Marian Cucsa. Pe de-o parte, cei de la Bucuresti, prin vocea presedintelului Calin Popescu Tariceanu transmit solemn ca Ehegartner va fi cel care va deschide lista, pe de alta, cei din teritoriu, sustin ca-l asteapta pe Ehegartner la sediul partidului, in cazul acesta mai stie pe unde e! Mai mult, Traian Stancu, vicepresedintele CJT din partea Alde, e si mai vocal, in sensul ca, intr-o maniera transanta, care nu lasa loc de interpretare, sustine sus si tare ca el va deschide lista la parlamentarele din decembrie. Circ pe paine! Fiecare cu propta lui! Lupta pe viata si pe moarte, desi intre Stancu si Ehegartner exista o diferenta de la cer la pamant, fie vorba intre noi.

La PSD Timis, lucrurile sunt mult mai simple, intrucat, macar de ochii lumii, social-democratii dau impresia de disciplina si nu isi spala rufele murdare in public, desi pe diverse paliere exista nemultumiri destul de mari. PSD spera, la fel ca si liberalii, la un scor de 5 deputati si doi senatori, lucru care, chiar si prin redistribuire, e destul de greu de obtinut. Ce se observa cu ochiul liber, totusi, e faptul ca pe nicio lista de partid pentru parlamentarele din decembrie, nu exista vreo reprezentanta a sexului frumos, cel putin pe vreun loc eligibil. Ceea ce spune mult! Partea buna e ca Timisul scoate in fata o garnitura de viitori parlamentari aproape noua, oameni tineri, multi dintre ei de perspectiva, cel putin doi dintre ei cu posibilitati reale de a prinde locuri eligibile si in viitorul cabinet al primului-ministru.

Asadar, exista speranta ca, macar de aceasta data, parlamentarii banateni, indiferent de culoarea politica, vor face ceva si pentru comunitate, nu ca si pana acum cand toti (fara nicio exagerare) nu au servit populatiei decat gargara si povesti. Asa cum e si placa uzata cu centura Timisoarei, in sensul ca Bucurestiul nu da bani Timisoarei pentru inchiderea inelului, dar nimeni nu spune ca, la dezbaterea Master Planului de la Ministerul Transporturilor, 99% dintre parlamentarii de Timis au avut altceva mai bun si mai important  de facut. Asta apropo si de mitingul pe care primarul Robu doreste sa-l organizeze pe 24 septembrie a.c., in ideea ca, scotand lumea in strada pentru inelul de centura, va convinge Executivul sa isi schimbe optiunile si planurile pe termen mediu si lung. Neinspirata idee!

 

Lasă un comentariu