Acum, ca am aflat si de ”compatibilitatea” consilierului judetean Marcel Mihoc, pentru care, mai nou, in mod public, Titu Bojin, in calitate de presedinte al CJ Timis, isi rupe camasa de pe el, sa continuam cu odiseea care se deruleaza in camarutele administratiei judetene. Nu cred ca e cazul sa mai spun sau sa intru prea mult in detalii, vizavii de iritarea unor personaje publice, dar si private, care se regasesc cu nume si prenume, in aceasta analiza institutionala, care nu face altceva decat sa dezvaluie devalizarea banului public, grupurile de interese din jurul PSD Timis si, cu atat mai mult, cum se face imparteala. Matematica pura, nimic altceva! In ciuda presiunilor de tot felul, Titule, draga, filmul merge mai departe. Si nu numai la CJ Timis, ci peste tot, adica pe la toate institutiile publice, fie ele subordonate sau nu CJT, dar unde pesedistii tai, pe care i-ai girat cu semnatura si stampila, sunt pe functii de conducere. Practic, vorbim de aceleasi grupuri de interese – firme – pe care le gestionati si le invartiti, mai ceva ca la marea hora a unirii de la Alba Iulia. Pentru moment, ma refer aici, draga Titule, la Aeroportul Timisoara, Spitalul Judetean si Directia de Protectie a Copilului, unde combinatiile financiare sunt galactice iar jaful banului public e la el acasa etc. Maestre, sa cante muzica:
– ”Din adresa Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale – Compartimenul de inspecţie teritorială Timişoara, cât şi din răspunsul acestei structuri teritoriale, rezultă faptul că acordurile pentru reabilitarea structurii rutiere, date de unităţile administrativ teritoriale afectate– în cazul nostru UAT Criciova (pentru SC ALBIX GENERAL CONSTRUCŢII SRL) şi UATJ Timiş (pentru SC AXELA CONSTRUCTII SRL, sunt date la modul general, evaziv, fără titlu oneros şi fără a se putea atrage răspunderea în mod direct a agentului economic, respectiv în repararea drumurilor comunale şi judeţene afectate.Întreg raţionamentul de mai sus a fost demonstrat şi în cazul agenţilor economici SC TECHOCER SRL şi SC COMPACT PRODUCT SRL, care pentru îndeplinirea obiectului lor de activitate (exploatează perimetre limitrofe drumurilor judeţene ce vor fi enumerate) concură la deteriorarea drumurilor judeţene: DJ 680, DJ 681, DJ 681A, DJ 681B, DJ 681C, pe care apoi le repară prin contracte de lucrări (reparaţie curentă în special plombe şi covoare bituminoase) obţinute cu autoritatea contractantă DADPJ Timiş. Volumul lucrărilor cu aceaste societăţi – care se ridică la 4.4430.533 lei în perioada 2009-2011 pentru Techocer şi 12.754.578 lei în perioada 2009-2011 pentru Compact Product – nu este redus doar la aceste trasee rutiere, cuprinzând ca întindere tot judeţul Timiş. Astfel, se prezintă grafic numărul operaţiunilor de reparaţii pe drumurile enumerate derulate cu diferiţi operatori economici, din care, cei doi analizaţi reprezintă o pondere majoritară”. Cu alte cuvinte, firmele de drumuri strica sosele cu camioanele supraincarcate, pentru care administratia judeteana le acorda dispensa de la taxa de drum, dupa care, tot CJT, prin Directia Drumuri, acorda acelorasi ”pradatori” sume importante de bani, ca sa repare…ce au stricat!
– ”Exploatând resurse miniere în imediata apropiere a acestor drumuri judeţene, aceşti agenţi economici au avantajul de a oferi cele mai mici preţuri la adjudecarea procedurilor de licitaţie publică şi datorită faptului că au la dispoziţie o infrastructură pe care o utilizează în mod gratuit, fără a avea un corespondent în costurile acestuia, prin perceperea unor eventuale taxe de tranzit (posibile AST), precum şi frecvenţa reparaţiilor curente ale drumurilor suportate din bugetul judeţean, ceea ce asigură o fiabilitate crescută a utilajelor de tranport utilizate – operaţiuni fără corespondent în costurile cu reparaţiile acestor utilaje – oferindu-li-se diferite lucrări de reparaţie curentă pe acest considerent şi nu impunându-le să repare ceea ce au stricat! Performanţa întreţinerii, în general, a întregii reţele de drumuri judeţene şi comunale, constă şi în obligarea asumării – prin acordurile pentru reabilitarea structurii rutiere date de unităţile administrativ teritoriale afectate (art. 28 din Legea minelor) – de întreţinere a drumurilor comunale şi judeţene afectate de aceşti exploatatori – care pe urmă devin şi prestatori de reparaţii a drumurilor respective – prin impunerea unei sume în eliberarea acestui acord şi a unor lucrări obligatorii de efectuat (sau cuantificarea acestora în bani şi plata lor directă) pentru îmbunătăţirea capacităţii portante a drumurilor utilizate an de an”. Ajutor de stat, fara niciun dubiu, acordat de CJ Timis, ca sa nu mai vorbim de concurenta neloiala!
– ”Acest lucru este obligatoriu deoarece, la nivelul judeţului Timiş peste 50% din drumurile judeţene (nemai vorbind de cele comunale) sunt sub capacitatea portantă necesară traficului de tonaj care se realizează la ora actuală. Acest trafic pe drumurile judeţene şi comunale este dat în mare măsură de agenţii economici extractori şi transportatori ale diferitelor produse miniere, transportatori şi recoltatori (ale produselor agricole recoltate în perioadele de campanie), precum şi exploatatori şi transportatori ale produselor forestiere. Aceşti agenţi economici, în lipsa solicitării şi achitării unei AST, nu contribuie cu nimic la efortul financiar de a întreţine drumurile judeţene şi comunale. În fapt prin utilizarea infrastructurii rutiere de exploatatorii din domeniul minier, silvic şi agricol în condiţiile mai sus arătate (fără o contrapartidă – prin asigurarea unei infrastructuri rutiere în mod gratuit) are loc o susţinere financiară indirectă a activităţii acestor operatori din bugetul judeţean – atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli”. Aici e clar: totul e moca, ca sa nu spun gratis, pentru ”drumarii” preferati de CJ Timis!
– ”La nivelul judeţului Timiş, procesând datele primite de la ANRM referitoale la licenţele/permisele de exploatare emise (pentru care s-a declarat şi achitat redevenţa minieră – deci exploatări active) şi analizând rutele de trafic din aceste expăloatări împreună cu personalul de specialitate din cadrul DADPJ Timiş, s-au constatat că drumurile judeţene cele mai frecventate de agenţii economici exploatatori de resurse miniere sunt următoarele: DJ. 572, deteriorat în special de agenţii economici SC CIPALSER SRL şi SC CONSTRUCTIM SA; DJ. 592, deteriorat în special de agenţii economici SC ALBIX GENERAL CONSTRUCŢII SRL, SC AXELA CONSTRUCŢII SRL şi SC METCONS 7 SA; DJ. 592A, deteriorat în special de agenţii economici SC ALBIX GENERAL CONSTRUCŢII SRL şi SC AXELA CONSTRUCŢII SRL, DJ. 680, deteriorat în special de agenţii economici SC COMPACT PRODUCT SRL, SC CON-BALAST SRL, SC TECHOCER SRL, SC MATCON SRL, SC TIMCON SA ŞI SC PARABELUM SRL, DJ. 681, deteriorat în special de agenţii economici SC TECHOCER SRL, SC CON-BALAST SRL, SC COMPACT PRODUCT SRL, SC MATCON SRL, SC TIMCON SA ŞI SC PARABELUM SRL, DJ. 681A, deteriorat în special de agenţii economici SC TECHOCER SRL, SC ZIMB CONSTRUCT SRL, REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR – DIRECŢIA SILVICĂ TIMIŞOARA; DJ. 681B, deteriorat în special de agentul economic SC TECHOCER SRL; DJ. 682 limita cu DN 6, deteriorat în special de agentul economic SC BENDER & CO SRL PERIAM; DJ. 681, deteriorat în special de agenţii economici:
DJ. 692, deteriorat în special de agenţii economici SC ATON TRANSILVANIA SRL, SC CONFORT SA şi SC BENDER & CO SRL; DJ. 693B, deteriorat în special de agenţii economici SC ALBIX GENERAL CONSTRUCŢII SRL şi SC AXELA CONSTRUCŢII SRL; DJ. 694, deteriorat în special de agenţii economici SC TECHOCER SRL, SC ZIMB CONSTRUCT SRL ŞI SC NORDIK AGREGATE SRL”. Si, acum, va invit sa aruncati un ochi agil pe bugetul CJ Timis, atat pe anul 2013 cat si pe cel din 2014, ca sa va convingeti singuri ca firmele, care au distrus drumurile judetene, desi au fost bugetate sa le repare si sa le intretina, sunt din nou…la cascaval, fix pe aceleasi tronsoane. De ce? Asta-i intrebarea!!!
Lasă un răspuns