Chiar daca suntem abia la inceput de drum,atat preambulul cat si prima parte a serialului politico-financiar, care are ca baza de plecare grupurile de interese comasate la CJ Timis, strict sub pulpana unor membri PSD, a creat un valș urias. Pe departe, cel mai agitat cuplu al zilelor trecute a fost tandemul Bojin – Mihoc sau Mihoc – Bojin, cum vreti dumneavoastra! Probabil ca intrevad finalul. Focul de artificii! Cum n-a tinut manevra cu ”batista pe tambal” si nici incercarile de denigrare nu si-au atins scopul, acest minunat duet social-democrat a continuat placa cu…victimizarea! Partea misto e ca, indiferent cate lacrimi vor mai curge, atat pe Bega cat si pe Dambovita, nimeni nu-i mai crede! Si cand spun nimeni, chiar asa e! Tocmai pentru ca CJ Timis s-a transformat intr-o cooperativa, incapabila sa atraga fonduri europene, ci doar sa toace banii contribuabilului si sa ia imprumuturi cu garantii de stat, va propun sa continuam odiseea, astfel incat. dupa caderea cortinei, firele invizibile dintre administratia judeteana si firmele private, aflate sub contract cu CJ Timis, sa nu mai fie niciun secret pentru nimeni. Moara macina:
– ”SC TECHNOCER SRL primeste de la CJT realizarea de „lucrări de întreţinere „covoare bituminoase” pe drumuri judeţene …”, perioada de garantare a lucrărilor executate fiind stabilită la 36 de luni calendaristice de la data întocmirii Procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Având în vedere că lucrările executate de constructor erau inca in garantie, CJT încheie din nou contracte pentru aceleaşi tipuri de lucrări cu SC AXELA CONSTRUCŢII SRL şi, iarasi, cu SC TECHNOCER SRL, perioada de garantare a lucrărilor executate fiind stabilită, de aceasta data, la 24 de luni calendaristice de la data întocmirii Procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Tot CJT încheie acorduri-cadre pentru lucrări de întreţinere curentă cu SC AXELA CONSTRUCŢII SRL şi SC TECHNOCER SRL, perioada de garantare a lucrărilor executate fiind stabilită la 12 de luni calendaristice de la data întocmirii Procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. În cuprinsul exerciţiului financiar al anului 2011 s-au încheiat cu cei doi operatori economici contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru asumate”. Deci, lucrari de asflatare aflate in garantie, platite la nesfarsit de CJT, in baza unor noi contracte, in loc sa impute constructorilor garantiile de buna-executie! Vorba aceea, banul public trebuie sa circule ca e si el capital rulant!
– ”Din analiza documentelor puse la dispoziţie a rezultat că pe tronsoanele prevăzute a fi realizate lucrări de întreţinere prin aşterne de covoare asfaltice, ulterior realizării lor s-au suprapus, în perioadele de garanţie, cu lucrări de întreţinere curentă a părţii carosabile a drumurilor judeţene asfaltate: PLOMBE executate mecanic prin stropiri succesive, cu cribluri şi emulsie. Aceste suprapuneri au avut loc în condiţiile în care în conformitate cu prevederile caietelor de sarcini punerea în operă a mixturilor tip BA 16 se face într-o singură aşternere în grosime de 4,0 cm, la care se adaugă 1,5 cm pentru preluarea denivelărilor şi aducerea la profil, pentru lucrările de aşternere de covoare asfaltice, iar în cazul lucrărilor de reparaţii prin stropiri succesive care au ca obiect suprafeţele degradate apărute la îmbrăcăminţile asfaltice – reparaţii realizate (conform caietelor de sarcinii) – acestea sunt în adâncime de 3 cm”. Lucrari de mantuiala, decontate din bani publici, asta ca sa nu mai vorbim de cei care au acceptat sa semneze receptiile lucrarilor!
– ”O situaţie aparte s-a constatat în cazul Acordului-cadru încheiat cu SC TECHNOCER SRL şi în baza căruia la data de s-a încheiat Contractul subsecvent pentru lucrări de întreţinere: „covoare bituminoase pe drumurile judeţene asfaltate: Zona II”. Din analiza documentelor justificative a rezultat că pe D.J. 584A Găvojdia-Ştiuca, poziţia kilometrică 2+600-2+700 au fost efectuate lucrări de aşternere covor asfaltic, în valoare totală de 12.971 lei (inclusiv TVA). Lucrările menţionate au fost efectuate în condiţiile în care D.J. 584A Găvojdia-Ştiuca a făcut obiectul unui alt contract încheiat cu SC TECHNOCER SRL, pentru efectuarea de „lucrări de întreţinere „covoare bituminoase” pe drumuri judeţene ….”, respectiv acelaşi tip de lucrări la poziţia kilometrică 1+200-2+800, ceea ce a cuprins inclusiv poziţia 2+600-2+700.În concluzie rezultă că prin decontarea de lucrări în perioada de garanţie prin utilizarea de surse bugetare şi nu prin executarea garanţiei de bună execuţie sau a utilizarea fondurilor proprii a furnizorului iniţial de lucrări s-a creat o pagubă estimată de auditorii publici externi, în bugetul judeţean, în sumă totală de 86.536,27 RON”. Aici, e mai mult decat clar ca ”dublura” nu se putea realiza fara aportul functionarilor publici din CJT!
– ”Referitor la executarea lucrărilor de reparaţii curente, s-a observat un volum al lucrărilor de 84.243.694 lei din cele de 235.429.769 luate în eşantion, deci un procent de 35,78% din totalul lucrărilor eşantionate la nivel de judeţ, efectuate cu regularitate (în fiecare an auditat) pe anumite drumuri judeţene. Studiind aceste drumuri, cât şi motivele care au dus la degradarea acestora mai mult ca celelalte trasee rutiere judeţene, s-a constatat că acestea sunt practicate şi de către agenţii economici exploatatori de resurse minerale (cariere, balastiere) ce intră în componenţa structurii drumurilor – ca şi materiale – agenţi economici din care (cu unii din ei) CJ Timis are contracte de reparaţie a drumurilor respective”. Practic, CJ Timis repara drumurile, in proportie covarsitoare, doar intr-o anumita parte a judetului, mai exact drumurile aflate langa balastiere sau statii de betoane, care apartin firmelor aflate sub contract cu administratia judeteana! Altfel spus, CJ Timis plateste drumurile stricate de…drumari care, la randul lor, au scutire de taxa de drum…din partea CJT! Se poate ceva mai absurd?!?
– ”Pe drumurile judetene DJ. 592, DJ. 592A si DJ. 693B sau DJ. 592B apare ca si constructor, în mod constant SC AXELA CONSTRUCTII SRL – singurii care execută lucrări de întreţinere curentă a părţii carosabile a drumurilor judeţene asfaltate cu plombe executate mecanic prin stropiri succesive cu cribluri si emulsie pe aceste trasee. Nu ar fi nimic neobişnuit în acest fapt, exceptând situaţia sesizată de auditorii publici externi şi anume că acest agent economic exploataează, potrivit situaţiei transmisă la solicitarea auditorilor publici externi de A.N.R.M. Bucureşti (anexa nr. 8), împreună cu SC ALBIX GENERAL CONSTRUCŢII SRL Timişoara (societăţi afiliate având aceeaşi componentă a structurii asociative – şi furnizor de materie primă pentru SC AXELA CONSTRUCŢII SRL) din exploatările Lugojel Est Terasă şi Lugojel Vest Terasă, precum şi din perimetrul de expoatare Criciova Sud, de unde, o parte a acestor resurse miniere se prelucrează în staţiile de beton asfaltic pe care acest agent economic la are în localitatea Voiteg – parcurgand astfel tot acest traseu delimitat de drumurile judetene amintite anterior. Astfel, se observa ponderea majoră a activităţii agenţilor economici exploatatori SC AXELA CONSTRUCTII SRL şi SC ALBIX GENERAL CONSTRUCŢII SRL în degradarea traseului luat în studiu.”. O adevarata hora a unirii, pe bani publici, in calitate de sponsor principal pe tricouri….CJ TImis!
PS: va readuc aminte sa retineti cu atentie numele societatilor comerciale, aflate sub contract cu CJT, intrucat pe parcurs ne vom reintalni cu acestea, in contabilitatile private ale unor firme, gestionate de social-democrati de soi, sub forma unor contracte de consultanta, studii de piata etc.
Lasă un răspuns