Cât de privatizat este CJ Timiș?!? (I)

17 feb.

Acum, dupa un weekend extrem de agitat, nu pentru mine, ci pentru o serie de functionari publici care se stiu cu muscoiul pe caciula, vreau sa fac unele mici precizari, dupa care intram direct in subiect. In primul rand, in ciuda povestilor de tot felul, spre deosebire de ”ingerii” din PSD Timis, si aici ma refer strict, in faza aceasta, la Titu Bojin si Marcel Mihoc, toata viata mea am dat dovada de caracter si corectitudine. Mai mult, am arata bunacuviinta si constanta, in clipe cruciale, in ceea ce-i priveste pe cei doi ”arhangheli”! Nu vreau sa dezvolt subiectul ”clipe cruciale”, dar o spun public si in premiera ca, fara colegul meu, Viorel Bota si fara mine, aceste doua personaje nu ar fi fost nici macar un punctulet pe harta actuala a politicii sau administratiei judetene! Si stiu si ei asta! Si o recunosc razand, intre 4 sau 6 ochi! Asa ca ultimul lucru pe lumea aceasta e sa-i ascult pe cei doi social-democrati – stiu ca asocierea ii irita, dar nu pot vorbi despre ei decat la pachet, pentru ca acesta este adevarul, dupa cum o sa va convingeti pe parcursul ”privatizarii” CJT – vorbind despre caracterele unora sau altora! Ma mir ca nu se sparge oglinda!!!

Si acum, sa lasam moara sa macine, asa cum am promis! Nu o sa fac prea multe comentarii pe marginea documentelor, emise de autoritati ale statului roman, dar o sa intervin cu explicatii acolo unde consider ca este necesar, tocmai pentru a contura tabloul, astfel incat toata lumea sa vada imaginea de ansamblu si pentru a putea face legaturile. In primul rand, sa trecem la chestiunile generale legate de managementul banilor publici de la CJ Timis:

– ”s-a constatat că în cadrul tipurilor de lucrări de reparație curentă se realizează și lucrările de Îmbrăcăminte Bituminoasă Ușoară (IBU). Se apreciază că acest segment de reparații curente – realizate prin IBU – trebuie înscrise pe listele de investiții anexate programului anual de investiții și aprobate de consiliul județean Timiș și contabilizate în conturile de imobilizări corporale aferente, capitalizând astfel toate cheltuielile ocazionate de aceste tipuri de lucrări de modernizări ale drumurilor”. Practic, se arata ca, anual, pe segmentul IBU, CJ Timis plateste unor firme private, circa 6-7 milioane euro, fara a organiza licitatii publice, pe ideea ca acest tip de lucrare este…reparatie curenta! Mai mult, de la an la an, conform graficelor, cheltuielile CJ Timis cu IBU au crescut exponential!        

 ”permisul de exploatare al SC AXELA CONSTRUCŢII SRL  este dat la modul general, evaziv, fără titlu oneros și fără a se putea atrage răspunderea în mod direct a agentului economic respectiv în asigurarea reparaţiei drumului județean afectat, respectiv DJ. 681 între limitele 39+100 și 43+700 (intersecția DJ681 cu DN 6). Din verificarea modului de eliberare a Autorizațiilor Speciale de Transport la nivelul D.A.D.P.J. Timiș, s-a constatat că agenții economici care au contractat direct lucrări de reparații sau de investiții cu D.A.D.P.J. Timiș, sau în subantrepriză cu alți agenți economici contractanți de lucrări pe drumurile administrate de Direcția pentru Administrarea Drumurilor și Podurilor Județene Timiș, sunt scutiți?! de emiterea și plata acestor autorizații suplimentare.           În această autorizare?! – care mai mult îmbracă forma de permis de liberă trecere pe toate drumurile județene (n.a.) – nu sunt specificate traseele autorizate pe parcurs, numărul curselor ce urmează a se efectua și nici beneficiarul transporturilor ceea ce-i dă dreptul agentului economic respectiv să presteze orice alte activități de transport peste limita maximă admisă pe orice drum din județul Timiș către sine sau către terțe persoane, fiind imposibil de a verifica în trafic – la un eventual control – execuția contractelor încheiate cu D.A.D.P.J. Timiș (sau cu terțe persoane juridice în folosul D.A.D.P.J. Timiș) relaționată cu încărcătura agentului economic respectiv”. Cu alte cuvinte, firmele de drumuri, aflate sub contract cu CJT, au parte de un permis de libera trecere absolut ”generalist”, ceea ce face ca, imputerniciti de aceasta hartie emisa de administratia judeteana, sa desfasoare si alte activitati comerciale, nu in favoarea CJT, ci a altor entitati private, fara nicio taxa de drum, dar cu profit maxim!

– ”împreună cu personalul de specialitate din cadrul D.A.D.P.J. Timiș, s-a constatat că aceste distanțe – date de lungimea drumurilor județene cuprinse în această decizie – sunt inexacte. Urmare măsurătorii efectuate atât la fața locului, cât și prin sistemul Google Earth, se constată diferențe majore ale distanțelor, diferențe date de aceste măsurători”. Adica, CJT plateste constructorii in functie de metru patrat de covor asfaltic, sosele care sunt mai lungi in actele CJT, dar mai scurte in realitate, dupa masuratori la fata locului! Aceste erori au fost determinate de faptul că antemăsurătorile se fac pe lungimi echivalente de drum (cu 6 m lățime – de unde se poate obține și cantitatea normată de lucrări pe metru pătrat), licitațiile se adjudecă pe lungimi echivalente de drum (cu 6 m lățime), contractarea se face pe lungimi de drum (lungimea sectoarelor ce urmează a fi executate pe poziții kilometrice!), execuția lucrării se decontează pe metri pătrați de covor asfaltic executat, iar recepția la terminarea lucrărilor se face potrivit obiectului contractului, fără a identifica strict lungimea sectorului și metri pătrați de covor asfaltic realizat.

– ”referitor la execuția covorului asfaltic pe DJ 681B – cuprins între DJ 681 și localitatea Nădrag – de SC TECHNOCER SRL din Nădrag, urmare sesizării suprapunerilor de lucrări cu același obiect pe pozițiile kilometrice 0+000 – 4+000 a încă 900 de metri de covor asfaltic, se constată că, urmare măsurătorilor inexacte date de Dispoziția CJT nr. 4944/23.05.2001, pe traseul descris de DJ 681B s-au executat lucrările de covor asfaltic şi pe drumul comunal DC 140 Nădrag – Cabana Căprioru descris de pozițiile kilometrice 0+000 – 16+000, lucrări în valoare de 169.258 lei (echivalentul a 900 de metri de covor asfaltic)”. Nu e intamplator faptul ca lucrarea a fost extinsa ”eronat” si pe un drum comunal, spre cabana Caprioru, care nu cadea in sarcina CJT! Cel putin, la vremea respectiva, imobilul apartinea SC Tehnocer SRL, recte omului de afaceri Florin Maran, un intim al cuplului Titu Bojin-Marcel Mihoc! Dupa cum veti observa, in continuare, societatea din Nadrag este principala abonata la banii CJT, peste 75% din lucrarile publice din Timis fiindu-i atribuite, in urma unor…licitatii!

– ”Direcţia pentru Administrarea Drumurilor şi Podurilor Judeţene Timiş şi SC TECHNOCER SRL a incheiat Contractul nr. 950, la valoarea totală de 1.952.308,76 lei (1.640.595,60 lei exclusiv TVA), pentru 10 km de drumuri judeţene, iar la doua saptamani dupa, un nou act aditional, prin care se suplimentează Contractul nr. 950 cu valoarea de 976.154,38 lei (820.297,90 lei fără TVA), ceea ce reprezintă 50% din valoarea contractată iniţial şi cu o cantitate de lucrări aferentă unui număr de 5,8 km – conform anexei 1.1. la actul adiţional. Din cele prezentate rezultă 2 aspecte esenţiale, având în vedere modul în care au fost utilizate fondurile alocate din bugetul judeţean pentru acest tip de lucrări, respectiv : dacă în contractul iniţial suma totală contractată a fost de 1.952.308,76 lei, ceea ce înseamnă că la o cantitate de 10 km de drum judeţean, preţul pe kilometru a fost de 195.230,88 lei (inclusiv TVA), respectiv 164.059,58 lei (exclusiv TVA) în cazul actului adiţional, raportând suma angajată suplimentar de 976.154,38 lei (inclusiv TVA) la cantitatea de 5,8 kilometri drum judeţean de realizat în plus, rezultă un preţ pe kilometru de drum de 168.302,48 lei (inclusiv TVA), respectiv 141.430,67 lei (exclusiv TVA), ceea ce echivalează cu acceptarea de către executant a unui preţ/km inferior celui iniţial oferit”

– ”ulterior din modul în care s-au realizat decontările pentru SC Tehnocer SRL, aferente valorii lucrării executate a rezultat că în fapt entitatea a acceptat un preţ pe kilometru realizat egal cu cel iniţial de 195.230,88 lei ceea ce înseamnă că una din condiţiile imperative şi cumulative din cuprinsul art. 122, lit. i) („valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale care vor fi încheiate pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare ori adiţionale nu depăşeşte 50% din valoarea contractului iniţial”) a fost încălcată prin suplimentarea în fapt a contractului iniţial cu 58% (195.230,88 lei x 5,8 km = 1.132.339,10/1.952.308,76 x 100=58%) ceea ce impunea o nouă procedură de achiziţie publică prin selecţie de ofertă”. Aici, e mai mult decat clar ca legea a fost driblata la modul grosolan, tocmai pentru a ajuta firma lui Florin Maran!

Concluzia: Din cele mai sus prezenatate rezultă că CJT a încălcat prevederile O.U.G. nr. 34/2006, privind privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, iar pe de altă parte acceptând la plată un preţ peste cel atribuit direct prin actul adiţional s-a produs o pagubă în bugetul judeţean în sumă de 143.903,52 lei, la care s-au calculat foloase nerealizate în sumă totală de 15.471,87 lei, rezultând un prejudiciu în cuantum de 159.375,40 lei.

PS: …ca sa nu existe vociferari si pentru sfantul adevar, tocmai pentru ca am caracter, precizez faptul ca o parte din contracte nu au fost antamate pe mandatul lui Titu Bojin dar, dupa cum o sa observati, legaturile dintre epoca PDL si PSD se vor deslusi in viitorul apropiat! Nu ma refer aici, strict la faptul ca, desi a fost somant, in scris, de mai multe ori, ca sa recupereze prejudiciile create CJT, dl. Bojin nu a miscat niciun deget sau vreo hartie, in aproape 2 ani de zile, de cand e presedinte al administratiei judetene. Insist doar sa nu pierdeti sirul firmelor private care vor aparea pe parcurs, pentru ca la final, voi veni cu contractele de consultanta! Abia atunci o sa aveti imaginea de ansamblu si o sa intelegeti ca, in fapt, totul e o mare hora a unirii, cand e vorba de banul public!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: