Operatiunea Milka Chocolate

29 iun.

Lumeee, lumeeee! Atențiune! Nu închideți aparatele de radio: urmează un comunicat important pentru țară.  Cei de la DNA, DGA, Poliție, Jandarmerie si Garda Financiară sunt rugați să coboare din vagoanele de clasa întâi, să stea de-o parte și să aștepte pe peronul PCTF Moravița, cu mâinile la ochi, cu dopuri de plută în urechi si, obligatoriu, cu buzunarele cusute. Totodată, prefectul de Timiș, Mircea Băcală, este invitat să nu mai fluiere, cât e ziulica de lungă, în Casa Domnului. Nu de alta, dar există un risc real de infarct miocardic în grup organizat, care ar putea să ne lase fără brumă de organ de control, dacă băietașii aceștia ar fi nevoiti să constate că frontierele europene ale României sunt penetrate, mai ceva ca și curvele de pe Calea Aradului din Timișoara, de milioane de baxuri de țigări neaccizate. Și asta, numai intr-o singura lună de zile!

 Cifrele vorbeste: odată cu redeschiderea magazinelor de tip duty-free și ridicarea vizelor pentru Republica Serbia, traficul de călători în PCTF Moravița aproape că s-a triplat, crescând cu 150%, în timp ce s-a dublat și numărul automobilelor care tranzitează punctul de frontieră. Normal, grație exodului de așa-ziși turiști, a explodat și cifra de vânzări în cele 9 buticuri offshore din vama bănățeană. Si nu oricum, ci până la cer! Doar o minune divină a făcut ca toți turiștii, care se îndreptau spre fosta Iugoslavie, să aprovizioneze…numai cu țigări. Dar absolut toți! Și ca totul să aibă o rimă în metru antic, mulți dintre tabacici au circulat doar pe hârtie și doar prin actele și registrele celor de la duty-free, poliția de frontieră și vama din Timiș. Metoda e una clasică: copy-paste după intrări și ieșiri mai vechi, astfel încât fiecare turist să intre în Serbia, cel putin scriptic, cu câte două cartușe de țigări la purtător. Mai nou, lucrurile s-au simplificat pentru că, în schimbul câtorva zeci de mii de fumuri lunare, un personaj public bănețean a pus la dispoziția unor magazine din PCTF Moravița, mai exact unei rețele bine organizate, o întreagă armată de… CNP-uri si date personale, strict confidențiale. Ca atare, dacă cineva ar sta să verifice prin sondaj, turiștii care intră în fosta Iugoslavie, cu siguranță ar putea da buzna cu mascații, fie în casa unor bătrâni, care nu au văzut străinătatea în viața lor, fie muncitori plecați la munca în UE și care, doar clonați sau teleportați, ar fi putut sa fie în același timp, în două locuri diferite. Stați liniștiți că nimeni nu are intersul să verifice așa ceva. Mai ales acum când România e plină de șomeri si în special când marile partide politice au nevoie de lichidități pentru campaniile electorale sau de sponsori pe masură.

Trebuie să fii ori tâmpit ori cretinoid patentat, să nu realizezi că 99% din vânzările de țigări din duty-free-urile din PCTF Moravița se întorc în România, evident, neaccizate. Din acest total, într-o proporție ucigătoare de 70%, tutunul de contrabandă ia drumul UE, în special prin PCTF Nădlac Arad. Diferența, rămâne pe plan intern, pe tarabele din piețele regiunii de vest, în special Timișoara și Arad. Așa cum șade bine românului și cum există cheie potrivită pentru orice și oricine, fiecare țigaretă neaccizată, care intră pe piețele vestice si pe cele interne, trece prin mânuțele unor băieți deștepți din lumea interlopă, care știu cum se face matematica adevărată, nu aia de o învață totți papagalii pe la școală. Normal, șmecherașii sunt agreați de funcționarii vamali, de polițiștii de frontieră, de alte organe compenente si de tot soiul de spioni din conservă, care freacă DN 59 Timișoara-Moravița, 24 de ore din 24, doar ca sa joace rolul…telefonului fără fir! Băieții ăștia din urmă, stăpâni ai comunicării verbale, au două plăci. Prima – nu trageți, dom Semaca. Sunt eu, Lăscărică. A doua – batoanele de Milka au fost livrate.

Ca să priceapă toată lumea cum stă treaba cu tabla înmulțirii si cu tabloul lui Mendeleev, trebuie sa apelăm din nou la cifre. De exemplu, pe toată luna aprilie a.c., duty-free-urile din PCTF Moravița au raportat vanzări de fix 475.655 cartușe de țigări. Ceea ce înseamnă că, în 30 de zile, având în vedere că o persoană poate să introducă maxim 2 cartușe de țigări, în Republica Serbia au intrat peste 230.000 de oameni!! Vă dați seama ce exod? Ce-o fi fost pe capul săracilor vameși si polițiști de frontieră? În special pe turele vameșilor Milan Gubic și Petre Camin căci, așa cum rezultă din documente, cât au ținut de șase în post, s-au comercializat, pe de-o parte peste 170 mii cartușe, iar pe de alta, peste 128 mii. O nimica toată! Oricum, partea proastă a poveștii a început în luna mai a.c. când, exclusiv din cauza tablei înmulțirii, vameșii bănățeni din PCTF Moravița au fost înlocuiți, peste noapte, cu vameșii arădeni. Mult mai deschiși la libera circulație a mărfurilor și persoanelor decât colegii lor, arădenii au bătut toate recordurile. În nicio trei săptămâni, mai exact până pe 20 mai a.c., pe turele păstorite de vecini, magazinele din PCTF Moravița au reușit performanța să comercializeze fix 1.019.174 cartușe de țigări netimbrate și neaccizate. Adică, 20.400 baxuri sau, altfel spus, câte un tir de țigari pe zi! Foame mare, nu altceva! Un sat fără câini, așa a ajuns PCTF Moravița, altfel nu se explică de ce unii vameși, de exemplu Teodor Bădău și Octavian Gherman, au demisionat din funcții de șef de punct sau șef de tură, doar ca să ajungă… simpli lucrători la frontiera cu fosta Iugoslavie.

Mai pe șleau, PCTF Moravița a suferit de schimbul de generații, fix în momentul în care, fostul șef al Autorității Naționale Vamale, Gelu-Ștefan Diaconu, a fost înlocuit cu…orădeanul/bihoreanul Radu-Traian Mărginean. Și ca treaba să meargă bine, după cutume deja bine înrădăcinate în sistemul vamal, toți șefii de tură au fost numiți temporar pe funcții, prin decizii ale directorului ANV, pe perioade cuprinse între 30 si 90 de zile. Si asta spune mult! Până la urmă e simplu: de exemplu, nu reusești să te integrezi și să ai un scor nebun la Moravița, te lași pagubaș. Se spune că mutarea in interes de serviciu costă fix 5000 de batoane de Milka. La șefii de vamă funcționează la fel, adică tot cu decizie ANV si tot pe maxim 3 luni de zile, doar că aici glicemia e ceva mai mare: 8000 de batoane de Milka. Închipuiți-vă că unii, cât curând, vor da în diabet zaharat și va fi vai de mama lor. Și, normal, ca să faci cinste cu atâta amar de ciocolată, tre să și ai idee cum să o produci, cum să faci porțiile gurgitabile, astfel încât niciunul din cel care servește vreo tabla de ciocolată să nu vomite…pe la organe!

Teoria curelei de trasmisie, funcționeaza exact ca cea a acului hipodermic: un cartus de țigări, care pleacă din duty-free si se întoarce în România, ia starul de pe raft cu un preț cu 3 euro mai scump. Un euro din fiecare cartus neaccizat rămâne la magazin, iar diferenta de 2 euro se pune la pușculiță pentru… paznicii din PCTF Moravița.

Pentru că tot ne place matematica, să vă îngrozim cu un nou algoritm. De exemplu, în timpul invaziei lacustelor din Arad, dutyfree-urile din PCTF Moravița au raportat, pe primele 20 de zile ale lunii mai a.c, vânzări record de 1.019.147 cartușe. Dacă e să înmulțim totul cu 2 euro – taxa de ciumeg – o sa vedeți că se adună peste două milioane de euro. Normal, pusculița se îmăparte, conform scenariului, în două jumătăți mari și late: prima jumătate, dar fără virgulă, pleacă la București, pe verticală, în stratosferele guvernului și politicii românești, iar cea de-a doua jumătate, se împarte frățește între Direcția Vamala si Poliția de Frontiera. Nu e loc de furat, întrucât stocurile se fac la fiecare tură, iar copii xerox după intrări și ieșiri din dutyfree-urile din Moravița au atât cei de la Vamă cât și cei de la Frontieră. Și acum, pentru ca vorbim de o armată de furnicuțe, parțile vameșilor si frontieriștilor se împart după următoarea schemă: 40% merg către birourile regionale vamale, 20% ramân pe loc la șefii de sectoare, iar diferenta e împarțită între lucrători. În fine, ultima categorie de profituri neimpozitate rămâne la contrabandiști. Până nu demult, doi interlopi din Timișoara controlau intrarile țigărilor în România prin PCTF Moravița. Schema aici e smecherească, după modelul cămătarilor: la ficare bax (50 cartuse) care ajunge în comuna Moravița, băieții pun 70 de euro. Dacă baxul pleacă spre Timisoara, riscurile unui filtru fiind infinit mai mari, se mai adaugă 100 euro pe bax. Simplu si eficient! Doar ca acum, o dată cu venirea arădenilor în PCTF Moravița, aceștia au sosit la pachet cu tot cu șmecherii lor. Cu alte cuvinte, starea de tensiune dintre cele două grupări interlope, cu flotant deja pe comuna Moravița, este în continuă creștere. Pe undeva e bine!

Cine nu crede, să consulte interceptările telefonice și peliculele realizate de serviciile speciale, care acum, în plină criză economică si campanie electorală, au ajuns pe masa procurorilor. Evident, la presiunea serviciilor de informații occidentale, disperate de invazia țigărilor de contrabandă din România și Bulgaria! Dacă stă cineva să claculeze, din nou, dacă se merită sau nu stresul, va spunem din start ca da. Pe piața internă un pachet de țigari a ajuns la 2 euro, iar pe cea externă la 5 euro. Așa că toată lumea tace, giugulește câte ceva si e mulțumită. Mai puțin prefectul de Timiș, Mircea Băcală care, deși i-a disperat pe frontieriști cu controale inopinate, filtre si puncte fixe ale Gărzii Financiare, nu a reușit săm facă mai nimic. Ba mai mult, s-a facut de râs cu capturi nesemnificative, bagate sub nas de politiști, care nu știau sa numere țigările, decât la bucată, fiind convins că cifrele, nu baxurile…vorbește! Și dacă mai vorbim si de celelalte puncte de frontieră cu fosta Iugoslavie, aflata în raza de competență  a DRV Timiș, coordonată acum de arădeanul Aurel Mătiuț, PCTF Jimbolia și Naidăș, cu siguranță că mulți profesori de matematică vor lua cu asalt frontierele non-UE, tocmai pentru a demonstra că, nu intotdeauna, doi plus doi, fac patru!

Cu scuzele de rigoare: acum, luati calculele de la capat, intrucat in timpul documentarii, din motive evidente, taxa de ciumeg de 3 euro pentru un baton de Milka, a fost majorata la 5 euro. Motivul e simplu – s-a scumpit laptele praf si bruma de cacao!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: